Geschiedenis
Eeuwenlang ging men er vanuit dat het de Chinezen waren die het vuurwerk hadden uitgevonden. Echter uit later research bleek dat het Chinese vuurwerk is voortgekomen uit een vroegere ontdekking in Bengalen, het tegenwoordige BanglaDesh.
Feit is dat men in de verre oosterse oudheid al wist hoe explosieven te vervaardigen, lang voordat men in Europa met het buskruit bekent raakte.
Het gebruik van buskruit bestaande uit Zwavel, Houtskool en Salpeter verspreide zich in het begin van de veertiende eeuw en diende naast militaire ook levensreddende doeleinden, hierbij te denken aan het gebruik van noodsignalen in ondermeer de scheepvaart.
Door Natrium, koolzure zouten en metaal vijlsel aan het buskruit toe te voegen, ontstonden kleuren en wonderlijke vuureffecten.
De vuurwerkmakers van tegenwoordig zijn meesters in deze kunstvorm en blijven continue innoveren waardoor wij als pyrotechnici altijd beschikken over het spectaculairste en meest vernieuwende vuurwerk voor gebruik in onze shows.
Naast het beroepsmatig gebruik van groot vuurwerk door vakmensen wordt de kleinere variant hiervan massaal door het volk afgestoken.
Het afsteken van vuurwerk op oudejaarsavond werd in vroegere jaren, volgens oud volksbijgeloof vooral gedaan ter verdrijving van boze geesten.
Echter heden ten dage betreft het een vorm van vreugde uiting, met harde knallen, prachtige kleureffecten en luchthuilers begroeten wij het nieuwe jaar!
