TijdcodeTijdcode, een woord wat je vaak uit de mond van een pyrotechnici kunt horen. Het is een woord dat zelfs de meest doorgewinterde vuurwerkliefhebbers angst inboezemt. Het roept beelden op van complexe vuurwerksystemen, crashende laptops en ingewikkelde audio-interfaces. Timecode is een kritisch stukje van de puzzel als het gaat om het maken van een pyromusische display, maar wat is het precies?

Een vuurwerkshow met perfecte timing op het geluid, dat noemen wij een show op tijdcode. Door middel van elektronische ontstekingen en een geavanceerd systeem om af te vuren kunnen wij het vuurwerk tot op de milliseconde tot ontbranding brengen. Op deze manier kunnen de verschillende uitgekozen effecten precies getimed worden op een door u of ons uitgekozen muziekstuk. Tijdcode shows kunnen zowel binnen als buiten ingezet worden, en zowel vanaf het vasteland als op het water. De locatie is uiteraard bepalend voor het type en de grootte van de show.

Onze technische crew kunnen in samenwerking met andere leveranciers voor een perfect getimede show zorgen, want SMPTE kan ook gebruikt worden voor licht, motion, lasers en video.

SMPTE tijdcode

Een tijdcode show wordt aangestuurd door het SMPTE signaal, SMPTE is Tijdcode die gegenereerd wordt door een tijdcode generator, deze kan daarna worden aangebracht op apparaten om deze synchroon te kunnen laten lopen. De uitspraak is ‘simpty’. De SMPTE code is in 1967 geïntroduceerd door de Amerikaanse Society of Motion Picture and Television Engineers. De audioversie van SMPTE heet linear of longitudinal time code (LTC).

Wat heeft tijdcode te maken met vuurwerk?

Bij het ontwerpen van een pyromusische display is een van de eerste stappen het samenstellen van een soundtrack. Zodra een soundtrack is gemaakt, wordt deze meestal geüpload in een vuurwerksoftware. De choreograaf ontwerpt vervolgens een display op de muziek van de soundtrack en creëert een bestand voor hun vuurwerk dat de juiste gegevens bevat om de display af te vuren. Deze gegevens verschillen per schietsysteem, maar bevatten meestal een module- of lamellennummer, een cue- of pinnummer en een brandtijd. Het ontstekingssysteem is met deze informatie geprogrammeerd en zal de juiste module en het juiste cue-nummer op het juiste moment afvuren wanneer het de opdracht krijgt om dit te doen. Maar hoe weet het ontstekingssysteem hoe laat het is?

Dit is waar de tijdcode binnenkomt. Als de choreograaf klaar is met het maken van de display, gebruikt hij precies dezelfde soundtrack die in de choreografiesoftware is gebruikt om een tijdcode track te maken. Dit gebeurt door de originele soundtrack door een timecode generator te laten lopen.